Hänt sen sist..

Uppfödarutbildning med Agria

2013-12-05

I kväll var vi ett gäng ifrån trakten som trotsade vädret och drog till Uppsala på uppfödarutbildning med Agria.

Yvonne & Kalle, Maggan och Yvonne H, och jag bakom kameran förstås. Vi åkte med Yvonne & Kalle allihop, jag var glad att slippa köra själv.

Även Linn var här som Maggan och jag träffade när XL vet hade öppet hus förra fredagen, det var hennes tik Eva Hertil visade ögonen på.

Föreläsare i kväll var Bodil Ström Holst, Docent på SLU. Ämnet var Gränslös hundavel med tonvikt på Brucella Canis som är en bakterie och smittar via slemhinnor, med andra ord en könssjukdom på hund. Bakterien orsakar aborter och sterilitet hos hund och kan i undantagsfall smitta människor som då får influensa liknande symtom. Sjukdomen hos hundar har anmälningsplikt. I Sverige har det förekommit ett fall 2011 och ett fall 2013. I det första fallet avlivades en tik och i det andra fallet avlivades två tikar och en hane efter Jordbruksverkets rekomendationer. 

I pausen blev det lottdragning som Annika presenterade.

Både jag, Yvonne F & Maggan vann :)

Jag vann första hjälpen och Yvonne ett block, Maggan vann ett koppel som inte syns på bilden.

Efter pausen pratade Bodil om Sshmallenberg virus som påvisades i Sverige 2012, sprids med svidknott, kan orsaka abort och missbildade foster hos får, getter och nötkreatur. Men rapport ifrån FRANKRIKE har kommit om en valpkull där valparna var sneda i ryggraden/nacken, vingliga och små visade sig ha detta virus.

Då hade bodil och henns kollegor börjat kolla svenska hundar, då har man funnit antikroppar i ett fall. Det är så nytt på hundar så man vet inte vad detta betyder men hon uppmande oss att skicka på obduktion om vi får missbildade valpar. 

Det har varit en givande kväll och ett stort TACK till Kalle som körde hela vägen.

Nu är det dags att krama kudden..

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)