Hundens skötsel och pälsvård

Det är viktigt att du lär dig sköta hunden så att den håller sig frisk och sund. Då mår den också bra. Ge akt på hundens beteende och lär dig skilja på det normala från det som kan vara tecken på något som är galet. Varje dag bör man ta sig tid att undersöka din hunds öron, ögon, nos, tassar, ja hela hunden. Glöm inte att ge akt på hundens avföring när du är ute och rastar. Den säger nämligen väldigt mycket om hundens tillstånd. En för lös eller för fast avföring är tecken på att något inte är som det skall.

Att kontrollera hundens rörelser och hälsotillstånd tar inte många minuter och är väl värt besväret. Har hunden någon liten skada eller ohyra eller början till sjukdom, så upptäcker du det på ett tidigt stadium och kan genast ta itu med problemet. Långhåriga både kammas och borstas. Borstningen ska göras i regel medhårs. Vid borstning av långhåriga hundar får man se till att borsten kommer riktigt ner i hårbotten, det är viktigt att man får med allt löst hår. glöm inte bakom öronen. Vid borstning och kammning så upptäcker du ev hudsjukdomar och småsår som måste skötas om. Likaså ser du om hunden har ohyra. Det är numera lätt avhjälpt med någon av det specialpreparat som finns i handeln. Följ bruksanvisningen noga. Fästingar kan överföra sjukdomar och det kan vara bra att i preventivt syfte behandla hunden med ett medel mot fästingar.

Tassar och klor

Ibland kan pälsen mellan trampdynorna tova ihop sig hos långhåriga hundar. Där fastnar lätt isklumpar eller smuts, så se till att klippa rent från allt hår. När trampdynorna är torra och fått självsprickor så måste du åtgärda detta genom att smörja in dem med en vattenfri salva. Har du varit ute och gått med hunden på saltade vägar så måste du se till att skölja av tassarna med ljummet vatten när du kommer hem. Hundens trampdynor är viktiga att hålla i kondition, så att inga skador uppstår. Hundar som inte har möjligheten att "slita" sina klor utomhus får lätt för långa klor och här måste du hjälpa till att hålla klorna i trim. Långa klor bryts lätt, med risk för bl.a. skador i klokapseln som följd. Det finns speciella klotänger som underlättar arbetet med klippningen. Börja med att klippa valpens klor varsamt. Ta lite i taget, så du inte skadar den känsliga pupan. Har du klippt för mycket så blöder det något. Håll hunden i stillhet, så stoppar blodet inom några minuter. Är du tveksam be en veterinär hjäpa dig.

Tänderna

Det vanligaste tandproblemet är tandsten, en gul eller brunaktig beläggning på tändernas utsida. Tandsten förekommer hos det flesta raserna men mest hos det småväxta hundraserna. Tandsten bildas först nära tandköttskanten för att i extrema fall täcka hela tanden. Mest angrips överkäkens hörn- och kindtänder. Till att börja med är beläggningarna mjuka och bakteriella s.k. plack. Det kan lätt avlägsnas med borstning och skrapning av tänderna. Tandkräm med lösande effekt på beläggningen kan användas. Förebyggande tandvård bör ingå i varje hunds tidiga uppfostran. Får beläggningen breda ut sig kan det bli riktiga besvär med tandlossning som följd. Tandsten kan till viss del förebyggas genom att ge hunden tuggben av torkad djurhud. "Riktiga ben" medför nästan alltid risker, många hundar kan få magbesvär av hårda ben. Dessutom kan det förorsaka skador på tänderna.

Öron

Ett ytteröra innehåller normalt öronvax. skulle ytterörat verka smutsigt eller innehålla mer öronvax än vanligt så skall det rengöras. Använd öronrens och bomull. För att komma lite djupare så virar du bomull runt pekfingret och sedan så rengör du försiktigt den nedre delen av ytterörat. Med bomullstops så kan du rengöra det många hudveck som finns i ytterörat. Om hunden omotiverat börjar skaka på huvudet och riva sig i öronen, kan det vara tecken på öronproblem som bör behandlas omgående.

Ögonen

Ibland kan det samlas sekret i ögonvrån som hunden inte kan bli av med själv. Torka bort det med en bomullstuss, som du fuktat med apotekets ögonvatten eller 2% borsyrelösning.

Bad

Tänk på att hundar i regel inte får bada på allmänna badplatser. Sommarbada gärna med din hund, men gör det på någon plats där du inte stör andra badande. Har hunden badat i saltvatten rekommenderas en dusch när ni kommer hem.

Pälsvård på Yorkshireterrier

Pälsen borstas och kammas varje dag. Ett bad en gång i veckan med ett milt schampo och balsam är att rekommendera, eftersom en smutsig päls bryts söner och ser risig ut.

Är man utställningsintresserad och har en Yorkshiterrier får man bara klippa yttersta spetsen på öronen först bara på utsidan och när öronen ställt sig även på insidan. Man rycker eller plockar bort håret i öronen. Klipper håret vid analöppningen och kisstofsen. Klippper pälsen runt tassarna och mellan trampdynorna. Yorkshireterrier har samma kvalité på håret som vi har, ett hårlag som växer varje dag, ca en centimeter i månaden. Är man inte intresserad av utställning kan man klippa hunden i olika frisyrer.

På bilden är det Sweetie längst bak och Wilma.

Papiljotter har hunden alltid när den inte ställs ut, dräkten skyddar papiljetterna på kroppen. Papiljotterna skyddar pälsen mot slitage, men det är fortfarande viktigt att hålla hunden ren.

Vill man lära sig att rulla pailjotter så kan man gå in på www.carall.se , där finns det beskrivet i text och bild.

En Yorkshireterrier är inte fullpälsad förrän den är ca: fyra år.

   På bilden är Sweetie när hon blir Finsk champion.

Bilden är tagen en månad innan Sweeties fyra års dag.